Hoppa till sidans innehåll

Tävlingspolicy 2017


MäRK - Tävlingsverksamhet – Policy för deltagande och funktionärsansvar
MäRK har under många år varit en mer eller mindre tävlingsaktiv klubb, mycket beroende på hur många tävlingsintresserade ryttare som vid respektive tillfälle funnits i klubben. Vid denna policys framtagande 2016 har klubben ett jämförelsevis stort antal ryttare som är intresserade av tävlande på olika nivåer, från unga ryttare, som ser fram emot deltagande i t.ex. ponnycupen, till mer erfarna ekipage, bland såväl ponnyryttare som hästryttare, som vill satsa mot lokala och regionala nivåer eller högre.

 Ridklubbens uttalade ambition är att stödja våra ryttares tävlingsambitioner inom ramen för vad som är möjligt i vårt samarbete med Ekerö ridskola och med de anläggningsresurser som finns tillgängliga.

De tävlingsformer som f.n. är aktuella för MäRKs ryttare är följande (med gradvis ökande krav på kvalifikationer):

 • Träningstävlingar
  • Blåbär
  • Lingon
  • Skollovstävlingar
  • mm
  • Ponny-cup/Stockholms-cup
  • Pay&Ride/Pay&Jump
  • Klubbtävling-Klubbmästerskap (KM)
  • Lokal/Regional tävling
  • Lektionsponnymästerskap/Lektionshästmästerskap
  • Allsvenskan

Träningstävlingarna anordnas av Ridskolan, primärt för ryttare som nyligen har varit nybörjare och som vill känna på ett tävlingsmoment på ponny/häst under lättsamman former. Denna policy omfattar inte dessa träningstävlingar.

År 2016 hade vi c:a 10 ponnyryttare och 10 hästryttare som tävlar ponny/Stockholms-cup och/eller högre vid hemmaarrangemang. Ett fåtal av dessa ryttare har även börjat tävla lokalt/regionalt i hoppning och dressyr vid externa tävlingar och det är klubbens ambition att gradvis kunna öka antalet ekipage som kan komma ut på externa tävlingsarrangemang.

MäRK anordnar varje år:
3-5 Matcher i Ponny-och Stockholmscup Dressyr
3-5 Matcher i Ponny-och Stockholmscup Hoppning
2 KM-tävlingar i Dressyr
2 KM-tävlingar i Hoppning
1 Lokal/Regional tävling Dressyr
2 Lokal/Regional tävling Hoppning
1 Pay&Ride (Dressyr)
1 Pay&Jump (Hoppning)

Tävlingsverksamheten kräver årligen ett stort antal arbetstimmar i insats för att verksamheten skall kunna fungera, speciellt vid de stora Lokal/Regionala tävlingarna som går av stapeln under våren. Dessa tävlingar ingår i ridsportförbundets olika nivåer av tävlingar som skall erbjudas och ställer höga krav på säkerhet, logistik, och arrangemangskvalitet i allmänhet.  

Med anledning av behovet av funktionärer vid de olika arrangemangen gäller därför följande krav från klubbens sida på ryttare som inom ramen för klubben verksamhet skall få delta i någon av de tävlingar som klubben anordnar. Ryttare, eller minderårig ryttares föräldrar, godkänner genom deltagande i något av de ovan listade arrangemangen att bistå i olika funktionärsroller enligt nedan. 

 

Arrangemang

Funktionärsåtagande

Ponnycup

Ryttare/förälder vid respektive match står för förberedelser och efterarbete och i mån av behov ställer någon/några övriga från laget upp.
Ryttare som deltar i Ponnycupen är även funktionär på våra lokala/regionala tävlingar.

 

Stockholmscup

Ryttare vid respektive match står för förberedelser och efterarbete och i mån av behov ställer någon/några övriga från laget upp.
Ryttare som deltar i Stockholmscupen är även funktionär på våra lokala/regionala tävlingar.

 

Klubbtävlingar

Deltagande ryttare är funktionärer till dess att de själva påbörjar förberedelse för tävlingsdeltagande samt efter eget deltagande i tävlingen. Grundregeln är att samtliga ponnyryttare skall vara funktionär under hästklasserna, och hästryttare skall vara funktionär under ponnyklasserna. Samtliga ryttare skall vara behjälpliga i förberedelser kväll innan tävling samt hjälpas åt att plocka undan allt efter tävlingens slut.  Förälder inträder i ponnyryttares ställe om ponnyryttare är för ung för tillgängliga funktionärsuppdrag.
Tävlingsledare kan entlediga funktionärer om situationen tillåter.
Ryttare som deltar på Klubbtävlingar är även funktionär på våra lokala/regionala tävlingar.

 

 

Pay&Ride

Samma princip som KM

Pay&Jump

Samma princip som KM

 

Lokal/Regional

Dessa tävlingar är oerhört arbetsintesiva och kräver ett stort antal funktionärer. Trots att det normalt sett är en minoritet av klubbens ryttare som tävlar på denna nivå så är det ett krav att man som tävlingsryttare i MäRK, eller som förälder till ung tävlingsryttare, bistår med minst en halv  dags funktionärsuppgifter per tävlingstillfälle vilket innebär två helger under våren.
Till den som eventuellt vill anföra att det inte är ”rättvist” att man skall behöva ställa upp som funktionär på en tävling man inte är engagerad i är svaret att om MäRK långsiktigt skall kunna bygga upp och underhålla en kvalitativ tävlingsverksamhet, som kommer alla tillgodo när de utvecklas inom tävlingsverksamheten, så är det en nödvändighet att på hemmaplan kunna anordna tävlingar på denna nivå.

 Frågor gällande denna policy besvaras av Ordförande i MäRK Tävlingssektion eller Ordförande i MäRK.

Uppdaterad: 23 JAN 2017 14:51 Skribent: Eva Wirén
Epost: This is a mailto link

 

 _____________________________

    MÄRK's sponsorer

Logga Alverbäcks

Mälarö Färg & Tapet

 

 

   Logga Färingsö trä

Postadress:
Mälaröarnas RK - Ridsport
c/o Ekerö Ridskola, Ekebyhov
17834 Ekerö

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Se all info